27.11
Ciecierzyca w pomidorach (385 kcal)
- 120 g Ciecierzyca konserwowa
- 40 g Ryż brązowy
- 20 g Koncentrat pomidorowy 30 %
- 200 g Pomidory z puszki (lub świeże, dojrzełe bez skóry)
- 5 g Olej rzepakowy
- 1 – 2 ząbki czosnku, sos sojowy, papryka słodka i ostra
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oleju, ciągle mieszając. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić sosem sojowym i papryką w proszku.
Składniki wymieszać, gdy sos zgęstnieje dodać odsączoną ciecierzycę. Gotować kilka minut.
Danie podać na ryżu. Można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.