Zbiór ciekawostek i przepisów czytelnia

Ciecierzyca w pomidorach (385 kcal)

  • 120 g Ciecierzyca konserwowa
  • 40 g Ryż brązowy
  • 20 g Koncentrat pomidorowy 30 %
  • 200 g Pomidory z puszki (lub świeże, dojrzełe bez skóry)
  • 5 g Olej rzepakowy
  • 1 – 2 ząbki czosnku, sos sojowy, papryka słodka i ostra

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oleju, ciągle mieszając. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić sosem sojowym i papryką w proszku.
Składniki wymieszać, gdy sos zgęstnieje dodać odsączoną ciecierzycę. Gotować kilka minut.
Danie podać na ryżu. Można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Skontaktuj się napisz do nas

Poradnia dietetyczna Dietoefekt

Dietetyk Marta Konwińska (Piotrowska)

Adresy

Bydgoszcz

Adres

ul. Karłowicza 22
gabinet nr 1

wejście od centrum medycznego

Żnin

Adres

ul. Aliantów 1a

Przychodnia EPOKA