Zbiór ciekawostek i przepisów czytelnia

Kiszone buraki na prawdziwy barszcz wigilijny, surówkę i sok

  • 1 kg buraki czerwone
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka soli na litr wody (najlepiej sól himalajska)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Buraki umyć, cienko obrać ze skórki, pokroić na kawałki, czosnek obrać i przekroić na pół. Pokrojone buraki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionce lub dużym słoiku, docisnąć. Całość zalać wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były całkowicie przykryte. Jeśli buraki wypływają na powierzchnię należy je docisnąć (np talerzykiem). Kamionkę/słoik należy zakryć i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).

Następnie słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub lodówki (optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni C, nie mniej niż 0 stopni C).
Po kilku dniach (maksymalnie 2 tygodnie) można wykorzystac buraczki, otworzyć słoik i zebrać pianę.
Ukiszone buraczki wraz z sokiem można wykorzystać do barszczu (przepis wkrótce), na sok, a z kiszonych buraków można przyrządzić surówkę np z jabłkiem (przepis wkrótce). Niewykorzystany sok można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Skontaktuj się napisz do nas

Poradnia dietetyczna Dietoefekt

Dietetyk Marta Konwińska (Piotrowska)

Adresy

Bydgoszcz

Adres

ul. Karłowicza 22
gabinet nr 1

wejście od centrum medycznego

Żnin

Adres

ul. Aliantów 1a

Przychodnia EPOKA