23.12
Ciasto marchewkowe
Ciasto
- 400 g Marchew starta na drobnych oczkach (około 3,5 szklanki)
- 150 g Płatki owsiane górskie (około 1,5 szklanki)
- 240 g Jaja kurze (4 sztuki)
- 65 g Miód pszczeli (około 2,5 łyżki)
- 40 g Łyżka oleju kokosowego (2 łyżki) lub oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 30 g Orzechy włoskie
- 30 g Rodzynki
- 6 g Proszek do pieczenia (1 ½ łyżeczki)
- 4 g Cynamon (1 łyżeczka)
- Szczypta soli
Krem
- 125 g Serek twarożkowy chudy (np Serek NaTurek Nasz Mleczny Lekki)
- 20 g Miód pszczeli (2 łyżeczki)
- 4 g Cukier waniliowy (pół łyżeczki)
- 15 g Płatki migdałowe (około 1 ½ łyżki)
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, płatki owsiane zmielić na mąkę za pomocą blendera. Białka rozdielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wymieszać dokładnie z żółtkiem aż się połączą. Partiami dodawać startą marchew, cały czas mieszając, następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane, wymieszać. Orzechy włoskie pokruszyć na drobne (np. w woreczku za pomocą tłuczka) i dodać do masy. Następnie dodać olej i miód, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni z termoogbiegiem przez około 60 min, następnie uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na około 20 min.
W międzyczasie przygotować krem. Serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
Gdy ciasto wystygnie nałożyć na wierzch krem i posypać płatkami migdałowymi.