Zbiór ciekawostek i przepisów czytelnia

Ciasto marchewkowe

 

Ciasto

  • 400 g Marchew starta na drobnych oczkach (około 3,5 szklanki)
  • 150 g Płatki owsiane górskie (około 1,5 szklanki)
  • 240 g Jaja kurze (4 sztuki)
  • 65 g Miód pszczeli (około 2,5 łyżki)
  • 40 g Łyżka oleju kokosowego (2 łyżki) lub oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 30 g Orzechy włoskie
  • 30 g Rodzynki
  • 6 g Proszek do pieczenia (1 ½ łyżeczki)
  • 4 g Cynamon (1 łyżeczka)
  • Szczypta soli

Krem

  • 125 g Serek twarożkowy chudy (np Serek NaTurek Nasz Mleczny Lekki)
  • 20 g Miód pszczeli (2 łyżeczki)
  • 4 g Cukier waniliowy (pół łyżeczki)
  • 15 g Płatki migdałowe (około 1 ½ łyżki)

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, płatki owsiane zmielić na mąkę za pomocą blendera. Białka rozdielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wymieszać dokładnie z żółtkiem aż się połączą. Partiami dodawać startą marchew, cały czas mieszając, następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane, wymieszać. Orzechy włoskie pokruszyć na drobne (np. w woreczku za pomocą tłuczka) i dodać do masy. Następnie dodać olej i miód, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni z termoogbiegiem przez około 60 min, następnie uchylić piekarnik i pozostawić ciasto na około 20 min.

W międzyczasie przygotować krem. Serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
Gdy ciasto wystygnie nałożyć na wierzch krem i posypać płatkami migdałowymi.

Skontaktuj się napisz do nas

Poradnia dietetyczna Dietoefekt

Dietetyk Marta Konwińska (Piotrowska)

Adresy

Bydgoszcz

Adres

ul. Karłowicza 22
gabinet nr 1

wejście od centrum medycznego

Żnin

Adres

ul. Aliantów 1a

Przychodnia EPOKA