02.02
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki (na 4 porcje)
- 400 g Filet z indyka (w całości)
- 50 g Szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Nadzienie:
- 5 g Oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
- 5 g Masło (łyżeczka)
- 30 g Mozzarella
- 15 g Ser Parmezan
- 30 g Ser Feta 12% tłuszczu
- 50 g Cebula
- 30 g Pomidory suszone w oleju
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- tymianek
Mięso umyć, osuszyć, ułożyć na desce i roztłuc tłuczkiem na cieńsze plastry (grubość około 1,5 cm). Mięso doprawić solą, pieprzem i natrzeć łyżką oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
Przygotować nadzienie: Cebulę, czosnek i nieobraną cukinię zetrzeć na tarce i doprawić tymiankiem. Masło i oliwę roztopić na patelni i dodać starte warzywa, smażyć około 5 min aż cukinia odparuje, doprawić odropiną soli i pieprzem. Zdjąc z patelni i dodać posiekaną natkę pietruszki, ostudzić i dodać startą mozzarellę oraz parmezan. Składniki wymieszać.
Filet ułożyć na desce gładką stroną do spodu. Na filecie zaczynając około 3 cm od brzegu ułożyć pasek nadzienia z cukinii, drobno pokrojoną fetą i pokrojone suszone pomidory (ilość pasków z nadzieniem zależy od długości fileta). Zawinąć roladę, łączenie można spiąć wykałaczkami. Roladę ułożyć łączeniem do góry. Na roladzie położyć zachądzące na siebie paski szynki, podwijać je do spodu. Tak przygotowany filet (łączeniem do góry) włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować łyżką oliwy ze słoika z pomidorami i odstawić na około 2 godziny (w temp. pokojowej).
Do piekarnika nagrzanego do 200 stopnii wstawić naczynie z roladą, na dno naczynia wlać 4 łyżki wody i piec przec około 40 – 45 minut.