22.11
Zupa krem z dyni (porcja około 312 kcal)
Składniki (1 porcja):
200 g Dynia (miąższ)
200 ml Bulion warzywny ekologiczny
50 g Mleczko kokosowe
15 g Masło
50 g Cebula
25 g Jogurt naturalny (łyżka)
10 g Pestki dyni
1 ząbek Czosnek
1/4 łyżka Imbir świeży
1/2 łyżeczki Cukier trzcinowy
Mielony biały pieprz, papryka ostra, liście kolendry
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić połowę przygotowanego masła, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać posiekany imbir. Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć, zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawić cukrem trzcinowym, białym pieprzem, papryką ostrą, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Na talerzu zupę polać jogurtem i posypać pestkami dyni.
Do zupy można również dodać pierś wędzoną lub grillowane/gotowane mięso z piersi kurczaka/indyka .