28.10
Risotto z borowikami
Składniki:
(2 porcje)
300 g Borowki (świeże lub mrożone)
100 g Cebula
30 g Masło
100 g Ryż do risotto
20 g Suszone grzyby
Czosnek, natka pietruszki
Grzyby suszone zalać ciepłą wodą, namoczyć. Cebulę pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym masłem (10g) dodać cebulą i czosnek, zeszlić. Świeże grzyby oczyścić i pokroić w grubsze plasterki, dodać do zeszklonej cebuli, posolić i dusić (około 2 min) na małym oniu. W garnku (najlepiej z grubym dnem) lub w głębokiej patelni rozgrzać masło (10 g), dodać ryż i pokrojone suszone grzyby (łącznie z wodą). Całość wymieszać i smażyć przez chwilę, następnie wlać pół szklanki gorącej wody (ewentualnie bulionu ekologicznego). Ryż należy od czasu do czasu mieszać, natomiast po wchłonięcie całej wody należy dodać kolejne pół szklanki wody. Następnie dodać cebulę z grzybami i jeżeli będzie taka konieczność kolejną porcję wody. Dodać odrobinę soli, pieprz i słodką paprykę. Gotować około 15 minut, ciągle mieszająć. Rissotto jest gotowe gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w środku. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać. Gotowe rissotto posypać natką pietruszki.