10.11
Brokułowy krem z kurczakiem (351 kcal)
- 250 g Bulion warzywny ekologiczny
- 200 g Ziemniaki
- 80 g Brokuły
- 80 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 50 g Cebula
- 10 g Masło (łyżeczka)
- 25 g Chleb żytni
- Bazylia
Ziemniaki i mięso obrać, umyć i pokroić w kostkę, brokuła umyć i podzielić na drobne różyczki, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
W garnku roztopić masło i zeszklić cebulę, następnie dorzucić ziemniaki i zalać bulionem, po chwili dodać pokrojone mięso.
Gotować pod przykryciem aż ziemniaki będą w połowie miękkie i dodać brokuły, gotować około 10 minut, lub dłużej aż warzywa będą miękkie, doprawić odrobiną pieprzu.
Do ugotowanej zupy dodać umyte listki bazyli (lub bazylię suszoną).
Całość zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję.
Zupę przelać do miski, podawać z pieczywem.